Gepost op

Specificaties

Als u een wasmachine wilt gaan vergelijken is het zaak dat u weet wat de belangrijkste technische details betekenen, anders kunt u geen goede vergelijking maken. In onze reviews geven we uitleg per wasautomaat, maar hier vindt u een globaal overzicht.

Technische details
Elk wasmachine merk hanteert vaak eigen specificaties, waardoor het erg lastig is om alle technische details te kennen. Wij beschrijven hieronder de meest voorkomende wasmachine specificaties, zodat het voor u duidelijk wordt wat de wasautomaat u precies kan bieden en wat de voordelen zijn. Mist u bepaalde specificaties mag u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Uitleg over de meest voorkomende technische specificaties!
Hieronder vindt u een overzicht met allerlei specs en de daarbij horende uitleg. Om een bewuste en overwogen keuze te maken is het handig dat u weet wat de specificaties precies inhouden. Het kan namelijk zo zijn dat u wellicht voor een andere wasmachine kiest als u weet wat ze precies bieden.

Direct Drive System
Het Direct Drive systeem wordt toegepast door LG wasmachines en is een slimme techniek, waarbij de motor direct op de trommel aangesloten is. Hierdoor is een riem overbodig en u zult merken dat de wasmachine hierdoor stiller is, beter functioneert en minder slijtagegevoelig is, omdat de riem een zwak punt is van een wasautomaat. De wasmachine hoeft ook minder energie te gebruiken om de trommel rond te laten draaien, waardoor de energieklasse vaak erg goed is. Tijdens het wassen blijft de wasmachine ook beter op haar plek staan, omdat het model minder trillingen veroorzaakt.

Inbouw wasmachine
Er zijn er niet veel op de markt, maar er bestaan inbouw wasmachines. Deze kunnen dus prima in de keuken geïntegreerd worden en hebben geen tussenruimte nodig. Als u dus weinig plek heeft kan dit een ideale oplossing zijn. Helaas zijn de wasautomaten wel een stuk duurder qua aanschaf (denk aan 2x zo duur) en mocht u ooit verhuizen kunt u de wasmachine niet meenemen.

Onderbouw wasmachine
En dan komen we automatisch ook even op onderbouw wasmachines. Deze modellen zijn in principe gewoon vrijstaand te gebruiken, maar bij deze modellen kan het bovenblad afgehaald worden, waardoor ze bijvoorbeeld prima onder aan aanrechtblad geplaatst kunnen worden. Belangrijk is dat u bij een wasmachine die geschikt is voor onderbouw ook een wasdroger op kunt plaatsen. Zo kunt u in huis plaats besparen en bijvoorbeeld een tussenblad of wasrek monteren.

Waterstop / Aquastop
Vaak worden er 2 termen gebruikt voor dezelfde functionaliteit, want een waterstop is hetzelfde als een aquastop. De werking van een aquastop is simpel, namelijk de wasmachine op slot zetten als er waterverlies optreedt. Bij een storing kan het zijn dat de wasmachine water verliest en zonder aquastop kunnen er vele liters water uit de wasmachine komen. Mocht er een aquastop op de wasmachine zitten, wordt direct na het detecteren van een storing de kraan op slot gezet, waarna de schade beperkt blijft. Een wasmachine met waterstop is altijd aan te raden, maar zijn qua prijs wel wat duurder. Een waterstop is vaak ook los verkrijgbaar.

Type motor (aandrijving)
Een wasmachine kan gebruik maken van 2 type motors, namelijk een koolborstelmotor of een koolborstelloze motor. Zo beschikt een LG wasmachine over een Direct Drive systeem wat eigenlijk dus een koolborstelloze motor is. Bij een motor zonder koolborstels wordt de trommel direct aangedreven via de motor, waardoor de wasmachine stiller is, minder slijtagegevoelig is en vaak zuiniger in het energieverbruik. Vroeger werd altijd gebruik gemaakt van de koolborstelmotor, maar tegenwoordig zie je een verschuiving optreden naar de koolborstelloze motor.

Energieverbruik
Natuurlijk is het belangrijk dat uw wasmachine zo zuinig mogelijk wast, maar is het u 300 euro extra aanschafkosten waard? Dit is uiteraard een voorbeeld, maar het is zeker een overweging die u serieus moet nemen. Nieuwe wasmachines hebben vaak een zuinig verbruik, waarvan de meest zuinige wasmachines in de klasse A+++++ (5x plus) vallen. Dit betekent dat zo’n wasautomaat dus 50% zuiniger is dan een normale A-klasser. Hoeveel de kostenbesparing per jaar is, is afhankelijk van het gebruik en het programma. Om even een indicatie te geven betaalt u ongeveer € 0,24 per kWh en €1,40 per kubieke liter water. Zo kunt u per model uitrekenen wat het waterverbruik en energieverbruik per jaar is en welke energieklasse hierdoor aantrekkelijk is voor u.

Kinderslot / Kinderbeveiliging
Ook 2 termen met dezelfde betekenis. Als er op uw wasmachine een kinderslot zit, kunnen kleine kinderen de wasmachine niet bedienen als deze aan staat. Dit is belangrijk voor de veiligheid van uw kinderen, want het blijft natuurlijk een apparaat en er kunnen nare dingen gebeuren. Dankzij een kinderslot kunnen kinderen de trommel niet open krijgen en kunnen ze het digitaal display niet bedienen. U schakelt het kinderslot meestal in door een paar seconden lang op een bepaalde toets te drukken. Dit staat bij elke wasmachine keurig omschreven in de handleiding.

Fuzzy intelligentie
Dit is een term die wat uitleg behoeft. Fuzzy intelligentie of Fuzzy intelligence is een geavanceerd systeem, waarover een wasmachine kan beschikken die tijdens het wassen controleert hoeveel schuim er zich in de trommel bevindt, wat de belading is en hier continu correcties op uitvoert, zodat de wasmachine stevig op haar plaats blijft staan. Verder past de wasmachine haar waterverbruik aan op de belading dus gemiddeld verbruiken deze wasmachine ook minder water.

Hot-fill wasmachine
Een Hot-fill wasmachine beschikt over een warm water aansluiting, waarbij de toevoerbuis gemaakt is van een speciaal materiaal, waardoor er warm water doorheen kan stromen. Zo kunt u de wasautomaat direct vullen met warm water, waardoor het water niet meer apart verwarmt hoeft te worden. Als u wist dat 80 tot 90% van de energie verbruikt wordt om het water op te warmen kunt u zich voorstellen dat Hot-fill wasmachines erg zuinig omgaan met de energie. Voor een ideale situatie is het van belang dat de wasmachine dichtbij een boiler of geiser moet staan, omdat de warmte anders verloren gaat tijdens het transport.

Zoemer
Een zoemer of zoomer behoeft weinig uitleg volgens ons. Dit systeem kunt u in- of uitschakelen via het digitaal display en zorgt ervoor dat de wasmachine een geluidssignaal uitstoot, nadat het programma afgerond is. Na de zoemer kunt u veilig de trommel openen en het wasgoed eruit halen.

Verstelbare pootjes
Aan de onderzijde van de meeste wasmachines zitten verstelbare pootjes. Via deze voetjes kunt u de wasmachine precies waterpas zetten wat noodzakelijk is tijdens het aansluiten van de wasmachine. Als de wasautomaat volledig waterpas staat, is het apparaat een stuk stiller en veroorzaakt minder trillingen. Mocht u de wasmachine met verstelbare pootjes op een ondergrond plaatsen die niet volledig recht is, kunt u de hoogte van de pootjes precies afstellen, zodat het apparaat toch recht staat. Tegenwoordig is dit mogelijk op haast alle types.

Stoomwasmachine
Een stoomwasmachine is eigenlijk een standaard wasmachine met de mogelijkheid tot stoomwassen. Via de extra programma’s, waarover het apparaat beschikt, kunt u het wasgoed wassen met stoom in plaats van het water. Dit biedt vele voordelen. Zo verbruikt uw nieuwe aanwinst minder energie, wast efficiënter en beter, verwijderd bacteriën en frist kleding razendsnel op. Verder kunt u ook gemakkelijk de binnenkant van uw trommel reinigen als de wasmachine ook nog eens over een Auto Clean programma beschikt. Stoom dringt dieper in de vezels van kleding en kan hierdoor dus erg bevuilde kleren beter reinigen. Een stoomwasmachine behaalt dus goede prestaties tegen een lager energieverbruik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *