Gepost op

Tips en Trucs

Heeft u een wasmachine gekocht en wilt u wat leuke wastips hebben? Wilt u weten hoe u nog meer kunt besparen of wilt u tips en trucs voor het kopen van een wasmachine? Hier vindt u alle weetjes die we verzameld hebben over verschillende onderwerpen.

Weetjes

Altijd leuk om even naar deze pagina te gaan als u snel wat informatie nodig heeft. Er staan altijd wat tips en trucs tussen die u nog niet kende en wellicht erg handig zijn voor of tijdens het wassen. De tips op deze pagina geven u antwoord op diverse vragen die gebruikers gesteld hebben. Mocht u zelf een vraag hebben kunt u altijd contact met ons opnemen.

Wastips, alles wasmachine tips en trucs op een rij!

U bent op zoek naar wastips en vindt op het Internet wel het e.e.a. maar bij ons ziet u overzichtelijk alle tips op een rij die u kunnen helpen om zuiniger met het milieu om te gaan en voordeliger of beter te wassen, tips voor de aanschaf van een nieuwe wasautomaat, wastips om uw kleding nog schoner te krijgen en allerlei andere leuke wetenswaardigheden.

Milieu Tips

Energielabel
Bij het kopen van een wasmachine is het altijd belangrijk om op het energielabel te letten. Als een wasmachine weinig energie verbruikt is dit voordelig voor het milieu en uw portemonnee.

Was op een lage temperatuur
Om zoveel mogelijk energie te besparen is het slim om op een lage temperatuur te wassen. Een wasmachine verbruikt namelijk het meeste energie op het verwarmen van het water. Op sommige wasmachines zit een eco-programma, waardoor de wastemperatuur laag is en het programma wat langer duurt, zodat ook zeer bevuild wasgoed schoon uit de trommel komt.

Aantal keer per week
Hoe vaak wast u per week? En zit de trommel dan vol of halfvol? Als de trommel halfvol zit, kunt u beter het wasgoed opsparen tot u een volle trommel heeft. De wasmachine hoeft dan maar 1x water en energie te verbruiken. Mocht u toch een halve was willen draaien, kunt u hiervoor wellicht het juiste programma kiezen, waardoor de wasmachine zijn energie en water aanpast aan de belading van de trommel.

Gebruikt een Hott-fill
Zoals bij de specificaties ook al beschreven is een Hott-fill wasmachine erg zuinig in het energieverbruik. Het water hoeft niet meer door de wasmachine opgewarmd te worden, maar komt al warm de wasautomaat binnen. In de beste situatie maakt u voor het hete water gebruik van zonne energie.

Centrifugeer
Heeft u een wasmachine en een wasdroger dan is het toch slim om de centrifuge te gebruiken. De centrifuge zorgt er namelijk voor dat het meeste restvocht al uit de kleding gehaald wordt, waarna de wasdroger korter aan hoeft te staan. Op deze manier kunt u energie besparen, vooral als u een wasmachine koopt met een hoog toerental.

Wasmachine koop tips

Gezinssituatie
Kijk eerst naar uw gezinssituatie, voordat u een wasmachine koopt. Een Miele wasmachine is leuk, maar misschien ‘overkill’ als u maar alleen bent. Handig is om hier rekening mee te houden.

Vergelijk, voordat u koopt
Belangrijk dus! Als u alle wasmachines die voldoen aan uw criteria met elkaar vergelijkt, kunt u tot in detail alle verschillen bekijken en de sterke en zwakke punten per wasmachine bekijken.

Online kopen of in de winkel
Om zoveel mogelijk geld te besparen is het verstandig om de wasmachine online te kopen. Vaak staan ze op het Internet goedkoper dan in de lokale winkel en u kunt online ook alle prijzen vergelijken van de online aanbieders. Mocht u uw wasautomaat toch in de winkel willen kopen, kunt u wellicht online ori├źnteren, zodat u met voorkennis in de winkel staat. Ook kunt u de laagste prijs meenemen en vragen of de winkel het desbetreffende model voor dezelfde prijs kan leveren. Dit kan u veel voordeel opleveren.

Tweedehandse wasmachine
Is de wasmachine kapot en heeft u geen geld voor een nieuwe wasautomaat? Dan biedt een tweedehandse wasmachine wellicht uitkomst. Koop dan wel een model dat niet al te oud is en vraag of u de wasautomaat werkend mag zien, voordat u deze koopt. Er kan namelijk het e.e.a. mis zijn wat u kunt detecteren als de wasmachine aan staat.

Reparatie tips

Schoonmaken filter
Wellicht behoort het niet tot uw dagtaak, maar het is belangrijk dat u met regelmaat de filter van de wasmachine schoonmaakt. Dit voorkomt storingen en vieze geurtjes in uw wasmachine.

Trommel niet te vol
Probeer de trommel niet helemaal vol te proppen, maar probeer altijd wat vrije ruimte te houden. Dit zorgt voor een beter wasresultaat, omdat het wasgoed meer bewegingsvrijheid heeft en zorgt voor minder slijtage aan de trommel. Als de trommel namelijk te vol zet moet de wasautomaat erg veel moeite doen om deze rond te draaien.

Controleer uw kleding
Voordat u het wasgoed in de wasmachine stopt, is het slim om uw kleding goed te controleren (met name de zakken). Vaak zitten er nog allerlei voorwerpen in de kleding die slecht kunnen zijn voor uw apparaat en waardoor de machine verstopt kan raken.

Pluizenfilter
Als u vaak een wolwas draait is het verstandig om na iedere wasbeurt de pluizenfilter schoon te maken. Sowieso is dit altijd verstandig, maar met name wollen kleding pluist erg veel.

Verstopte leiding
Om een verstopping te voorkomen in de leiding, is het slim in een keer of meerdere keren per maand een hete was te draaien, zodat alle wasresten verwijdert worden. Ook kunt u een ontkalker gebruiken of een vaatwastablet.

Niet te lang stil staan
Laat een wasmachine nooit te lang stilstaan, want hierdoor kan de trommel vast komen te zitten en kan er schimmel optreden. Draai dus minimaal 1x per maand een was om slijtage te voorkomen. Laat de deur van de wasmachine wel open staan, zodat er genoeg frisse lucht naar binnen kan komen.

Wastips

Gevoelige kleding
Delicate kleding als lingerie beschikt over een zeer gevoelige stof en kan snel stuk raken. Vaak wordt lingerie met de hand gewassen, maar als u deze met de wasautomaat wast kunt u een netje om de kleding doen, waardoor ze beter beschermt is.

Schoonmaken helpt tegen vlekken
Als er vlekken op uw kleding zitten na het wassen kan het zijn dat dit komt, omdat de wasautomaat niet goed schoongemaakt is. Als bijvoorbeeld het zeepbakje en het rubberen slangetje naar de wasmiddellade oude wasmiddelresten bevat, kan dit een nare kleur opleveren op uw wasgoed, omdat het poeder na een tijdje verkleurd. Zaak is dus om dit regelmatig schoon te maken.

Wassen op een hoge temperatuur
Voor de energiebesparing is wassen op een lage temperatuur beter, maar voor het wasresultaat is een hoge temperatuur veel beter. Op een hogere temperatuur wordt de kleding beter gewassen en wordt het vuil gemakkelijker verwijderd. Ook blijft er minder vuil achter in de trommel.

Roestplekken
Als het water in de trommel gepompt wordt en uw leidingen zijn wat geroest, kan het zijn dat er wat roest in het water komt, wat u terug zult vinden op uw kleding. Als u hiermee te maken krijgt is het zaak om de technische dienst te bellen van uw waterleiding.

Toch vlekken?
Als u dan toch een vlek op uw kleding krijgt, kunt u speciaal wasmiddel tegen vlekken kopen of het eens proberen met vlekkenzout. Daarbij kunt u natuurlijk alle huis, tuin en keuken middelen gebruiken.

Haal uw zakken leeg
Ook voor de wastips is het zaak om uw broekzakken te controleren voordat u deze in de wasmachine stopt. Als u bijvoorbeeld een muntje in uw zakken laat zitten of snoep, kan dit vlekken veroorzaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *