Gepost op

Wasmachine Onderdelen

Wilt u een wasmachine zelf repareren of bent u geinteresseerd uit welke onderdelen de wasmachine bestaat? Hier vindt u een overzicht van de wasmachine onderdelen met een beschrijving, zodat u ook weet wat er zich in de wasautomaat afspeelt.

Kwaliteit?
Als er goede kwaliteits onderdelen in het apparaat zitten, is de levensduur wellicht langer dan bij wat goedkopere onderdelen. Het is altijd vervelend als de wasmachine kapot gaat, terwijl u deze dagelijks nodig heeft. Natuurlijk is de prijs van een wasmachine met hoogwaardige onderdelen wat duurder. Aan u de uitdaging om een goede overwogen keuze te maken.

Uit welke onderdelen bestaat een wasmachine nou?
We kunnen natuurlijk niet alle onderdelen gaan beschrijven, maar we zullen de belangrijkste delen opsommen voor u.

Trommel
Zonder trommel kunt u natuurlijk niet wassen. De trommel is het meest actieve gedeelte van de wasautomaat en kost het meeste energie, omdat deze tijdens het programma continu ronddraait om het wasgoed zo schoon mogelijk te krijgen. Sommige wasmachines kunnen ook beschikken over een vaste trommel, waardoor het wasgoed schoon wordt door het sop te roeren. De trommel kan horizontaal of verticaal bevestigd zijn, waardoor er direct 2 verschillende uitvoeringen wasmachines bestaan, namelijk de bekende voorlader en de bovenlader. Verder worden er 3 soorten materialen gebruikt, waarvan de trommel gemaakt wordt, namelijk emaille, kunststof of roestvrijstaal. Een RVS kuip beschikt over de hoogste kwaliteit en heeft gemiddeld een langere levensduur.

Koolborstels
De koolborstels worden nog in veel wasmachines gebruikt en zitten gekoppeld aan de motor van de wasmachine. Tijdens het draaien maken de koolborstels contact met de rotor van de wasmachine. Door dit vele contact kan het voorkomen dat de koolborstels na verloop van tijd gaan slijten, waardoor deze vervangen moeten worden. Vaak kunt het merken als de centrifuge niet meer werkt. De borstels zijn niet erg duur, maar het is natuurlijk wel erg vervelend als de wasmachine kapot is. Tegenwoordig heb je ook veel wasmachines die geen gebruik meer maken van koolborstels, zoals het Direct Drive systeem van LG. Hierdoor heeft u ook minder last van trillingen en lawaai.

Verwarmingselement
Op zich hoef je geen techneut te zijn om te weten waarvoor het verwarmingselement van een wasmachine doet, namelijk het verwarmen van het water. U stelt een temperatuur in via het bedieningspaneel voor het desbetreffende programma en het verwarmingselement regelt daarna de temperatuur via zijn sensor. Als het water niet meer warm wordt is de kans groot dat het element kapot is. Deze kunt u zelf vervangen, maar is lastiger als bijvoorbeeld de koolborstels vervangen.

Pomp
De pomp zorgt ervoor dat het water in de wasmachine gepompt wordt en na de wasbeurt eruit gehaald wordt. Als de wasmachine niet zo goed meer leegloopt is het slim om de afvoerpomp schoon te maken. Tijdens het afpompen kan het zijn dat er in de pomp allerlei restjes terecht komen als munten of stukjes papier. Dit onderdeel is ook zelf te vervangen en zijn vaak universeel te koop.

Filter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *