Gepost op

Wasmachine reparatie

Als uw wasmachine kapot gaat is dit ontzettend vervelend, maar mocht dit gebeuren heeft u de keuze om de wasautomaat te (laten) maken of om een nieuwe wasmachine te kopen. Bekijk ons artikel om te kijken wat het probleem kan zijn en de daarbij horende kosten.

Onderdelen
Om te overwegen of u de wasmachine zelf gaat maken of deze te laten maken is maar net afhankelijk hoe technisch u bent, wat uw budget is en of u überhaupt zin heeft om eraan te beginnen. En mochten de kosten van de onderdelen bijvoorbeeld erg hoog zijn, kunt u ook nog een nieuwe wasmachine kopen. Of zit het apparaat nog in de garantie? Bekijk hieronder de tips!

De wasautomaat repareren of niet? Aan u de keuze!
Heeft uw wasmachine ineens een storing of reageert het apparaat helemaal niet meer? Wellicht is dat de machine kapot en zult u moeten ontdekken wat er aan de hand is. Dit kunt u zelf doen of u kunt een professional inhuren. Wij zullen hieronder de meest voorkomende storingen opsommen en de daarbij horende tips geven. Hopelijk heeft u er iets aan!

Een vreemd geluid bij het wassen
Maakt uw wasmachine een raar geluid tijdens het wassen? Dit kunnen verschillende problemen zijn. Belangrijk is om te constateren wanneer u het geluid hoort. Als dit continu het geval is staat uw wasmachine misschien niet waterpas, staat de wasautomaat tegen een muur aan of is er een probleem met de trommel, motor of een koppelstuk. Hoort u het geluid alleen tijdens het centrifugeren dan zal waarschijnlijk de centrifuge kapot zijn.

Wasmachine pompt geen water weg
Ook een vervelend probleem! Als de wasmachine het water niet meer wegpompt dan kan het zijn dat het zeefje verstopt zit met wasresten. De filter kunt u gemakkelijk schoon houden, waarna het afpompen wellicht weer een stuk beter gaat. Ook kan de afvoer verstopt zitten wat dus eigenlijk niets met de wasmachine zelf te maken heeft. Een tip is om soms Soda te gebruiken in het waspoederbakje of om regelmatig een kookwas te draaien, waardoor alle zeepresten keurig opgelost worden. Mocht u nu geen Soda in huis hebben kunt u ook eens een vaatwastablet proberen. Ook heb je speciale ontkalker, waardoor de kalk in de leidingen verwijderd worden.

De wasmachine centrifugeert niet meer
Als dit gebeurd kunnen er 2 oorzaken zijn, maar voor beide oorzaken zal de wasmachine open gemaakt moeten worden. Mocht de wasautomaat niet meer centrifugeren dan kunnen de koolborstels versleten zijn of de drukkamer is verstopt. De drukkamer kunt u zelf schoonmaken als u het apparaat open draait en de koolstofborstel zult u moeten kopen als deze versleten zijn. Gelukkig zijn deze onderdelen niet duur en heeft u al voor een paar tientjes nieuwe borstels.

De wasmachine verschuift tijdens het wassen
Een wasautomaat beweegt altijd tijdens het wassen en het ene apparaat beweegt wat meer dan het andere apparaat. Dit wil nog niet direct zeggen dat er wat mis is. Mocht de wasmachine echt gaan verschuiven tijdens het wassen dan zult u moeten kijken of de wasmachine nog waterpas staat. Als dit niet zo is, heeft u waarschijnlijk het probleem al gevonden. Als alles keurig recht staat is misschien het balanssysteem defect. Dit zal echt werk zijn voor een professionele monteur.

Bedieningspaneel reageert niet meer
Als het bedieningspaneel niet meer reageert of als de led-lampjes niet meer branden, is natuurlijk het eerste wat u moet controleren of de stekker in het contact zit. Daarna kan het zo zijn dat de elektriciteit in huis uitgevallen is en als dit allemaal niet het geval is, heeft u wellicht te maken met een elektrische storing in het apparaat. U zou zelf de contacten kunnen controleren in de wasmachine en bekijken of er geen losse draden zijn, maar meestal is dit een klus voor de wasmachine reparateur. Mocht u dit zelf willen bekijken, koppel dan altijd de wasmachine van de stroom!

De wasmachine wast niet schoon meer
Als de wasmachine vanuit niets slecht wast kan het een technische storing zijn, maar meestal gebeurd dit geleidelijk. Als de wasautomaat steeds slechter gaat wassen zult u wellicht de wasmachine schoon moeten maken. Zo kunt u vuilresten achter de trommel verwijderen, maar ook in de trommel. Verder is het belangrijk om regelmatig de filter schoon te maken.

Stank in de trommel
Dit heeft waarschijnlijk dezelfde oorzaak als bovenstaand probleem. Als er schimmels of bacteriën in de trommel zitten of op het filter, kan het zijn dat er een nare lucht op uw kleding komt te zitten of in de trommel zelf. Door de wasmachine regelmatig schoon te maken zult u geen last hebben van dit probleem.

Zoals u wellicht kunt lezen kunt u zelf veel doen aan diverse problemen bij een wasmachine. Een wasmachine zelf repareren is natuurlijk de goedkoopste oplossing en als u daarbij onderdelen nodig heeft, kunt u online wellicht genoeg leveranciers vinden, die deze onderdelen snel en op maat leveren. Als u een monteur inschakelt heeft deze vaak de meest voorkomende onderdelen bij zich, zodat uw wasmachine direct weer gemaakt kan worden. Bekijk dus altijd even wat het probleem is, voordat u direct een nieuwe wasmachine koopt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *