Ga terug naar het overzicht

Wasmachine Storing Watertoevoer

Storing Watertoevoer

Storing Watertoevoer

Krijgt u op het display van uw wasmachine een melding te zien in de trant van “Storing watertoevoer”, dan is het handig om dit artikel eens te lezen. Wij geven tips en oplossingen voor dit probleem.

Water op de bodemplaat
De meest voorkomende oorzaak van dit probleem is dat er water op de bodemplaat van de wasmachine terecht gekomen is. Zodra hier water op komt, detecteert de wasmachine dit en treedt er automatisch een waterbeveiliging of aquastop in werking. Hierdoor wordt de watertoevoer afgesloten en kan er geen water meer in de wasmachine stromen. Mocht dit het probleem zijn, is het belangrijk dat u na het droogmaken bij de volgende wasbeurt nogmaals controleert of er opnieuw water op de bodemplaat verschijnt. Dan heeft u waarschijnlijk een lekkage in een slang of bijvoorbeeld in de kuip.

De waterkraan staat dicht
Wellicht zal dit voorkomen als u net een nieuwe wasmachine aangesloten heeft en deze wilt testen. Krijgt u dan een melden dat de water toevoer een storing geeft, dan zal waarschijnlijk de waterkraan nog dicht staan. Op deze manier kan er geen water in de watertoevoer stromen en komt er geen water in de wasmachine binnen. Zodra u de kraan opendraait zal het probleem verholpen zijn.

De watertoevoerslang zit bekneld
Als de wasmachine verkeerd geplaatst is, kan het zijn dat er een pootje van de wasmachine op de watertoevoer staat. Hierdoor kan de slang knellen en er minder water in de wasmachine komen.

Toevoer is bevroren
Mocht de wasautomaat in een bijkeuken staan of bijvoorbeeld in een garage, dan kunnen de temperaturen ‘s winters erg laag worden. Zo kunnen bij een temperatuur onder het vriespunt de slangen bevriezen en hierdoor kan het water niet goed meer door de kabels stromen.

foutcode FA, vlotterschakelaar
Als er een error code FA op het display staat, zal waarschijnlijk de aquastop kapot zijn. Bij bijvoorbeeld een Bauknecht wasmachine is de aquastop een vlotterschakelaar die op de bodem van de wasmachine bevestigd is. Hiervoor zal er waarschijnlijk een monteur bij aan de pas moeten komen.

Foutcode FH
Bij een error code FH kunnen er veel oorzaken aan de hand zijn. Zo kan er een lekkage aan het inlaatventiel zijn, de kraan kan kapot zijn of het heeft te maken met de flowmeter (in de waterinlaat) en de pressostaat. Ook voor deze melding is het slim om een monteur in te schakelen.

Inlaatventiel verstopt of defect
Bij bijvoorbeeld Miele wasmachines, maar ook bij andere merken kan het inlaatventiel, waarop de watertoevoer aangesloten zit, kapot is of vast zit. Dit onderdeel kunt u doormeten en eventueel een nieuwe kopen.

Monteur of niet?
Het ligt dus volledig aan het probleem of u een reparateur in moet schakelen voor het wasmachine probleem. Als u een beetje handig bent, kunt u de meeste oorzaken gemakkelijk oplossen en de onderdelen zijn vaak goedkoop.

Leave a Reply