Ga terug naar het overzicht

Schoenen: in de wasmachine?

Tijdens een strandwandeling of een sportsessie buiten de deur kunnen je schoenen behoorlijk vies worden. Maar kunnen ze standaard in de was? En zo ja, hoe dan? Je leest het hier!

Met de hand
Net als kledingstukken bestaan schoenen uit verschillende soorten stoffen die een verschillende behandeling nodig hebben. Een wasmachine kan vrij ruw met schoenen omgaan en dus is het verstandig om ze zo lang mogelijk uit de wasmachine te houden. Met de hand kunnen verreweg de meeste vlekken verwijderd worden met bijvoorbeeld desinfecterende sprays, die te koop zijn in de grotere supermarkten of in schoenenwinkels. Ook een sopje met bijvoorbeeld wasmiddel kan prima werken om bijvoorbeeld moddervlekken van schoenen te verwijderen.

Temperatuur en drogen
In veel gevallen is de buitenkant van de schoen, gemaakt van plastic, leer of katoen, goed met de hand schoon te poetsen. Een stoffen rand aan de bovenkant van de schoen kan problemen opleveren als het vuil in de stof is getrokken. Is dit het geval, dan is de wasmachine een optie. Zorg er echter voor dat je schoenen in een waszak of een kussensloop wast en dat de temperatuur beperkt blijft tot dertig graden! Was je op hogere temperatuur, dan is er een kans dat de lijm in de schoen, bijvoorbeeld om je zool vast te plakken, loslaat. Bevinden zich om de veters stalen ringetjes, let dan op dat je de schoenen niet in de wind laat drogen. Dit kan roest veroorzaken!

Behandeling per schoen
Zoals gezegd heeft enkele schoensoort een specifieke behandeling nodig. De schoenen die het beste in de wasmachine gewassen kunnen worden, zijn gympen en sneakers. Zij bestaan vaak voor een groot deel uit stof, waar wasmiddel goed in kan trekken zodat vlekken probleemloos verwijderd worden. Met hardloopschoenen moet extra voorzichtig worden omgegaan, aangezien in hun zolen vaak een systeem voor een goede vering verwerkt zit, wat schade op kan lopen tijdens het wassen. Leren schoenen kunnen beter uit de wasmachine worden gehouden en kun je afnemen met een natte doek, waarna je de kleur van het leer met schoenpoets optimaliseert.

Geur verwijderen
Schoenen die intensief gedragen worden of van een gesloten stof zoals plastic gemaakt zijn, kunnen nogal eens een nare geur veroorzaken. Hiervoor zijn sprays verkrijgbaar bij drogisterijen, supermarkten en schoenwinkels, maar er is ook een makkelijke truc zonder hulpmiddelen die je kunt toepassen! Plaats stinkende schoenen, eventueel in een waszak of plastic tas, een tijdje in de vriezer en de geur verdwijnt als sneeuw voor de zon! Pas wel op, want bovenstaande behandelingen zijn niet geschikt voor sommige gevoelige stoffen zoals bijvoorbeeld su├Ęde. Wil je precies weten wat voor jouw schoen het beste is? Soms staat op de schoenendoos een advies of kun je op de website van het merk van je schoenen raad vinden!

Leave a Reply