Ga terug naar het overzicht

Tips voor de fijne was

Wast u een groot deel van uw kleding met de hand omdat u niet weet hoe het anders kan? Er zijn genoeg oplossingen te vinden, op grote en kleine schaal! Van wasmachine’s met speciale programma’s tot advies per kledingsoort, de mogelijkheden voor u op een rij.

AEG ProTex Plus
De ProTex wasmachines van AEG beschermen uw was tot 30 procent beter. Dit komt vooral door de speciale ProTex trommel, die is voorzien van een speciaal rooster waardoor uw was zo min mogelijk wordt belast. De speciale Advanced Washing Technology zorgt ervoor dat kledingstukken onmiddellijk nat gemaakt worden. Zo wordt voorkomen dat er vlekken door teveel waspoeder ontstaan. De ingebouwde gewichtssensor zorgt daarbij dat de hoeveelheid water en wasmiddel worden aangepast aan de hoeveelheid was.

Delicate stoffen
Elke stof heeft zijn eigen gebruiksaanwijzing, die vaak vermeld staat op het waslabel op uw kledingsstuk. Zo verdraagt zijde geen water dat warmer is dan 20 graden. Was je het wel warm, dan verdwijnt de soepelheid van de stof en hou je een hard en kreukend kledingstuk over. Wollen kleding kunt u het beste niet te vaak wassen en het is belangrijk wol nooit te laten weken. Dunne wol krimpt daarbij erg snel, dus water warmer dan 30 graden is niet aan te raden! Voor alle fijne was geldt verder: kijk op het waslabel voordat je iets met een kledingstuk doet. Er zijn ook verschillende wasmiddelen te krijgen die speciaal ontwikkeld zijn voor kwetsbare was. Enkele voorbeelden zijn de extra milde producten AH wol en zijde, Dreft fijnwas en Robijn wol. Heeft u veel fijne kleding die u in een normale machine wilt wassen? Zorg dan in ieder geval dat u een waszak gebruikt. Zo heeft de kleding minder beweegruimte en zal hij minder snel worden beschadigd door de trommel of door andere kleding.

Na het wassen
Fijne was mag zelden in de droger en moet u dus ophangen of neerleggen om te laten drogen. Bij zijde en wol kan dit vrij lang duren. Om het proces te versnellen kunt u het kledingstuk tussen twee handdoeken neerleggen en een deel van het water uit de stof drukken. Het is ook verstandig om wollen en zijden kleding liggend te laten drogen; op een haakje kan het namelijk zijn dat het gewicht van het water zorgt dat de stof uitrekt en vervormt. Ook het strijken van fijne was moet op een lage temperatuur gebeuren. Dit gaat het beste als u de nog vochtige stof binnenstebuiten neerlegt en strijkt met een lauw strijkijzer.

Leave a Reply